Софийският апелативен съд отмени решението на градските магистрати и призна Боян Станков, известен като Боян Расате, за виновен в нанасяне на лека телесна повреда на активистката Глория Филипова при погрома в ЛГБТИ центъра в София, съобщи адвокатката й Силвия Петкова в профила си във Фейсбук.

Втората инстанция наложи наказание "пробация" за срок от 6 месеца на Расате и го осъди да плати на Филипова обезщетение в размер на 2000 лв. за претърпените от нея неимуществени вреди. 

Нападението стана на 30 октомври 2021 г. около 17.30 ч., когато кандидатът за президент Боян Станков и група мъже и жени нахлуха в общностния център "Рейнбоу хъб" на бул. "Княз Ал. Дондуков", където била организирана среща на тема "Помощ на транссескуални лица".

Расате нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намиращата се в офиса Глория Филипова, а заедно с останалите мъже и жени събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това подсъдимият и придружаващите го напуснали офиса на фондацията.

"През целия процес, защитната теза на г-н Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на "посещението му" сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен. Едновременно с това нарече Фондация "Ресурсен център Билитис" "педофилска фондация". Лично за мен това беше дълга и трудна битка, която все пак е с една крачка по-напред към справедливостта", написа адвокат Петкова.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.