Софийската градска прокуратура повдигна окончателно обвинение на Боян Станков, известен като Боян Расате, за погрома в ЛГБТИ центъра в София. От държавното обвинение внесоха обвинителния акт в съда.

Според събраните по делото доказателства на 30 октомври м.г. около 17.30 ч. кандидатът за президент Боян Станков и група мъже и жени, които все още не са установени, нахлули в общностния център "Рейнбоу хъб" на бул. „Княз Ал. Дондуков“, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“.

Расате нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена, заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това обвиняемият и придружаващите го мъже и жени напуснали офиса на фондацията.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството, за което на Расате е повдигнато обвинение, по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Досъдебното производство е започнато в 05 РУ-СДВР под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на Софийската градска прокуратура с оглед на това, че Боян Станков бил независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ към СГП. След разрешение на Централната избирателна комисия, дадено по мотивирано искане на главния прокурор, на 3 ноември м.г. на Расате му бе предявено обвинение в присъствието на служебно назначен защитник.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Спрямо Боян Расате е взета мярка за неотклонение „гаранция“, платима в пари, в размер на 5000 лева, която е внесена.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд. Разследването продължава по отношение на неустановените по делото лица.