Софийският градски съд осъди на глоба от 3000 лева Боян Станков-Расате за нахлуването му в офис на ресурсен център миналата есен, съобщи БТА. Той ще трябва да плати и около 4000 лева разноски по делото.

Според съда Станков е съборил рафт в офиса и е нарязал с нож гумите на тротинетка. Той бе оправдан по обвиненията за това, че е действал с особена дързост и е причинил лека телесна повреда на Глория Филипова. Затова и съдът отхвърли гражданския иск за 4000 лева.

Съдът махна и паричната гаранция на Расате, която беше 5000 лева и го остави с подписка.

По-рано прокуратурата поиска условна присъда за Боян Станков-Расате. Според обвинението адекватното наказание е две години лишаване от свобода условно с четиригодишен изпитателен срок.

Расате заяви, че трябва да бъде оправдан.

Делото е за хулиганство и за лека телесна повреда, тъй като към момента на престъплението лидерът на "Български национален съюз" е бил с имунитет. Той е обвинен за това, че на 30 октомври миналата година - две седмици преди изборите за президент, в които Расате участваше, е влязъл в офиса на организацията на столичния булевард "Княз Александър Дондуков" със свои сподвижници и заедно са започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

По делото като граждански ищец е конституирана пострадалата Глория Филипова.