Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов освободи Сийка Милева като говорител на главния прокурор, съобщина bTV и Нова тв, позовавайки се на свои източници. Тя беше говорител на Иван Гешев. Милева остава прокурор във Върховната касационна прокуратура.

"Не съм получила официално заповед, но е нормално да бъдa освободена като говорител на главния прокурор, след като той е сменен", коментира Сийка Милева, след като излезе информацията, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов я е освободил от длъжността говорител на главния прокурор. По думите ѝ тя очаква освобождението да се случи официално в утрешния ден, предаде "Фокус".

На официалния сайт на Прокуратурата на Република България Сийка Милева все още фигурира като говорител на главния прокурор.

По-рано по искане на Сарафов бяха освободени всички зам.-главни прокурори. Като мотив пред Прокурорската колегия на ВСС той посочи, че иска да сформира екип от хора, на които има доверие и с които споделя общи принципи и ценности.

За нов директор на Националната следствена служба, която Сарафов оглавяваше, преди да бъде назначен за изпълняващ функциите на главен прокурор, бе назначена Ивелина Христова.

Борислав Сарафов закри и Експертния съвет към главния прокурор, който бе създаден през май 2020 г. и в него участваха представители от областта на правото и бивши магистрати.

И.ф. главен прокурор изиска и информация от МВР за охраната на Любена Павлова и други свидетели по наказателни дела от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Повод за искането на Сарафов е оповестена публично информация от бившия министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.