Районният съд в Габрово постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за тримата мъже, пребили продавач в магазин на ул. "Николаевска" в града, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдебният състав е счел, че с оглед събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Петко Асенов, Йордан Асенов и Никола Монев са извършили престъплението, за което са привлечени в качеството на обвиняеми, както и че са налице останалите изискуеми от закона предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. 

Освен това двамата братя и техният племенник ще бъдат транспортирани в ареста във Велико Търново. 

И тримата са осъждани, като са излежавали присъди за кражби и грабежи. 30-годишният Петко Асенов и 20-годишният му брат Йордан са били служители в Общинско предприятие "Благоустрояване", но по неофициална информация вече са освободени. Племенникът им - 21-годишният Никола пък живее с чичо си Йордан на един адрес. 

Пред магистратите Петко Асенов поиска по-лека мярка, защото има 5-годишен син, който в момента е под грижите на приятелката му, която обаче не е майка на момчето. 20-годишният Йордан пък изтъкна, че се грижи за болни родители, а племенникът Никола Монев заяви, че има здравословни проблеми с костната система, предаде Дарик.

Адвокатите се позоваха на това, че обвиняемите са роми, а медии и политически кръгове са в основата на натиска за тяхното задържане. Ако записът от камерите не е пуснат, днес нямаше да сме в тази зала, каза един от защитниците на тримата обвиняеми. Него колега пък заяви, че ситуацията е нагнетена от Фейсбук и улицата, което не вещае нормално протичане на процеса. 

В съдебната зала стана ясно, че адвокати са получавали заплахи да не защитават трите лица. Обвиняемите изтъкнаха, че съжаляват за случилото се и обвиха, че няма да се повтори. 

Решението на габровския съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.