Секунди след тежката катастрофа на 5 юли миналата година, очевидец видял мъж да бяга от мястото на произшествието. Това разказа пред съда бившият полицай от 4-то РУ на МВР в София Мирослав Якимов.

Той посочи, че въпросният очевидец бил с дълга коса и стоял в близка улица. После очевидецът се изгубил в суматохата, разказа Якимов. Той даде показания по делото срещу Георги Семерджиев, подсъдим за тежката катастрофа, при която загинаха две млади жени.

Свидетелят обяснил накъде е избягал шофьорът. "Казах му да остане там", посочи Якимов пред съда. Обясни, че казал на колегите си за този човек, но по-късно него го нямало. "Нямах възможност да го запиша в този момент", отговори Якимов на въпрос на съдия Стефан Милев защо не е записал данните му.

Якимов разказа, че в нощта на инцидента бил на работа и около 23:00 часа постъпил сигнал за инцидент на кръстовището на бул" Черни връх" и бул. "Арсеналски". Когато стигнали на мястото, там ги посрещнал човек с бели дрехи, който се представил за военен прокурор. Имало суматоха и много събрали се хора.

След това говорил и със Симона Радева, с която все още живее заедно. Тя си беше забравила ключовете в автомивката и отиваше да си ги вземе, разказа още Якимов. Той допълни, че все пак няколко пъти ползвал автомивката, за която после стана ясно, че е управлявана от Семерджиев.

Якимов каза, че познава Семерджиев по физиономия от случайни срещи, за които после уточни, че били проверки. Попитан как точно него си спомня, Якимов каза, че това било заради специфичния външен вид на Семерджиев.

В нощта на инцидента джипът беше смачкан до неузнаваемост, но му направила впечатление специфична джанта, която приличала на тези, които имали колите на Семерджиев.

Якимов обясни, че нямал спомен дали той се е обадил на Симона Радева или тя на него. Запитан кое е наложило в тази ситуация - по време на оглед на катастрофа, да се чуе с Радева, Якимов обясни, че принципно се чували.

Георги Семерджиев в съда за поредното съдебно заседание за катастрофата с две жертви

Снимка: БТА

Той отрече да е казвал на Симона Радева за подозренията си, че Семерджиев е карал колата. Обясни, че в следствието, което води разследването, не снели показанията му правилно. Там е записано, че е казал на Радева, че Семерджиев е карал. 

В протокола за разпит пред досъдебното производство е записано как Якимов цитира свой разговор с Радева, в който казва: "Май Жоро направи мазало". Пред съда днес бившият полицай каза, че това е невярно записано, макар да се е подписал под този протокол.

Виктория Недкова, колега на Якимов, си спомни, че чула да се коментира името на Семерджиев. Колегите ѝ казвали: "Вие трябва да знаете това име". Тя обаче не го била чувала.

Имало докладна, в която било записано, че Семерджиев представлява оперативен интерес, каза Недкова. Тя допълни, че с Якимов не говорили много. За разлика от него, тя все още работи в МВР.

 

Якимов обясни, че чак на другия ден на обяд Радева му разказала, че е носила стълбата, с която Семерджиев се качил в дома си след катастрофата. Тогава чул и от медиите изказвания на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че Радева е била в колата със Семерджиев. Тя обаче ходила на изследвания, които доказали, че не е била в автомобила.

Той призна, че си е мил личната кола в автомивката на бившия футболист. Самият Семерджиев не желаел да приеме пари.

Якимов мислел, че тя се ремонтира и Семерджиев не иска да се разбира, че тя работи. Затова си мил колата с лични препарати, защото не искал да злоупотребява.

 

Заседанието по делото продължава.