Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск за 60 000 лева срещу главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата, съобщава "Лекс"

На толкова те са оценили причинените им морални вреди от писмото, което главният прокурор и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ, което имаше 67 адресати.

В писмото на прокуратурата Баневи бяха споменати, като част от привлечените като обвиняеми "български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи" и "известни олигарси". За тях се посочваше, че "са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

В жалбата си до съда сега Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи, пише, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК.

"В разглеждания аспект е важно да се отбележи, че Евгения и Николай Баневи никога не са заемали ръководни държавни или партийни длъжности. Поради това квалификацията им като "олигарси", предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е абсолютно неуместна", се казва в жалбата.

Като отделно нарушение е отбелязано, че в писмото си прокуратурата пише, че Баневи са "отговорни" за извършени престъпления, за които са подсъдими. В иска до съда се казва, че определението "отговорни" е използвано като синоним на "съпричастни", "свързани" и "виновни".

"Ето защо горният израз е в явна колизия с презумпцията за невиновност, визирана в Конституцията, КЗПЧОС и в НПК", пише адвокат Екимджиев и припомня, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) неведнъж е осъждал България заради изявления на властите, с които е нарушавана презумпцията за невиновност, като сред споменатите дела са тези на Емилия Масларова и Борислав Гуцанов. В исковата молба се казва, че неслучайно в неприключили дела се използват понятията "обвиняем" и "подсъдим", защото подчертават неопределения изход на процеса и така се спазва презумпцията за невиновност.

"За разлика от тях, определението "отговорни" внушава установеност на отговорността, която, според НПК, може да бъде постигната само с влязла в сила присъда. От тази перспектива, както беше посочено, в случая "отговорен" е употребено като синоним на "виновен". Преднамереното отклонение от обичайните наказателнопроцесуални понятия "обвиняем" и "подсъдим", явно цели и внушава установеност на вината на ищците, без присъда, в нарушение на презумпцията за невиновност", пише в иска до съда.

В него е припомнено, че само преди три месеца Баневи осъдиха България в ЕСПЧ, включително за нарушена презумпция за невиновност заради изказвания на Иван Гешев и за продължителния им арест.

"По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската Прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са " ... отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група", пише адвокат Екимджиев.

Според него този пасаж от писмото на прокуратурата е особено болезнен и фрустриращ за Баневи, защото тя може да ги обвини за всичко, тъй като разследващите не носят персонална деликтна отговорност за неправомерни обвинения. Така Баневи били демонизирани чрез изявления за недоказани обвинения.

"Поради изложеното чувството на ищците за безпомощност срещу факта, че за пореден път са обект на прокурорски тормоз, е особено болезнено. Прокурори на ръководни длъжности арогантно злоупотребяват с правата си, като нарушавайки презумпцията за невиновност, представят пред международната общественост недоказани обвинения като доказващи "отговорността" на ищците за извършени от тях престъпления", се казва още в исковата им молба, в която изрично е посочено, че неин предмет е изпращането на писмото до адресатите, а не разпространяването му от медиите.

Отделно, адвокат Екимджиев пише, че относими към моралните вреди за Баневи са "лицемерието и двуличието", проявени от главния прокурор Иван Гешев преди повече от година. През есента на 2020 г., в правната комисия в парламента беше обсъден доклад на ЕК за България, а главният прокурор отказа да отговаря на въпроси, въпреки че беше питан за снимките от дома на бившия премиер Бойко Борисов и за актуалния тогава "Апартаментгейт". Гешев обаче припомни историята с Петко Каравелов, който, излизайки от Черната джамия, където е бил изтезаван, заявил пред чуждестранни журналисти и дипломати: "Господа, в България не бият".

"Лично аз предпочитам Петко Каравелов. ... родоотстъпници винаги е имало в България", казва тогава Гешев.

"За разлика от патриотарските декларации на Гешев пред Правната комисия на НС, в разрез с принципа на националния суверенитет, главният прокурор и заместниците му разпращат жалостиви и мелодраматични вопли срещу българската държава, нейни институции и политици до 67 независими държави и институции. С това действие те не само злепоставят държавата, в чието управление участват, но и уронват престижа на съдебната власт, което е конституционно основание за освобождаване от длъжност", пише още адвокат Екимджиев. Според него затова Баневи изпитвали и срам от ръководството на прокуратурата, тъй като толкова високопоставени прокурори демонстрирали правно и политическо невежество, като злепоставяли името и авторитета на държавата пред международната общност, показвайки нейно карикатурно и водевилно "лице".

"Още по-неприятно и болезнено е усещането на Евгения и Николай Баневи от факта, че имената им абсолютно безпричинно са замесени от ответниците в прокурорската бурлеска", се казва в иска им до съда.

В друга част от въпросното писмо на прокуратурата пише, че протестите срещу правителството на ГЕРБ са използвани, за да насочат енергията на гражданите срещу прокуратурата и главния прокурор, за да попречат на работата им и "да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд на база на събраните доказателства".

"Разбирането на ищците, че пред съд биват изправени "виновни лица" показва, че тази изконна юридическа неграмотност не е преодоляна, въпреки образователния характер на решението на ЕСПЧ. Демонстрираното пред международната общност и пред чужди държави претенциозно правно невежество на висши магистрати е злепоставящо за ищците като български граждани. Чувството им за срам ескалира от изискването на член 162, т.3 от Закона за съдебната власт, според който всеки редови магистрат трябва да притежава високи професионални и морални качества. Писмото категорично доказва, че "лицето" на българската Прокуратура не отговаря дори на това базисно изискване", пише в заключение в исковата им молба.

С нея Баневи искат главният прокурор и заместниците му да бъдат осъдени солидарно да им платят по 30 000 лева, тъй като са действали като "високоорганизирана група" и са могли спокойно да редактират текста на писмото преди да бъде разпратено.