"Евгения и Николай Баневи не са се крили. Семейството с трите деца съвсем легално е било на път за София, тъй като малките са във ваканция и са искали да я прекарат в България" - това се казва в позиция на семейството, разпространена до медиите, "във връзка с начина, по който е бил отразен арестът им".

Двамата бяха задържани в петък по обвинения в източване на приватизирания завод "Полимери". 

"Семейството не притежава "имение" в Ница. От есента е наета къща с цел трите по-малки деца да започнат да учат във Франция. Пита се защо е било необходимо зрелищно да ги арестуват във Франция, след като само след два часа това е можело да стане в София? Самолетните билети го доказват. След ареста на родителите им, децата - най-голямата на 13 години, а двамата близнаци на 9, остават безпризорни на летището почти без пари. Защо е било нужно такова жестоко отношение към децата? Децата са вече 3 дни без надзор в къщата, където са успяли да се върнат. Защо е необходимо всичко това да се случва пред очите на децата и изобщо с тях? В Европейския съюз се проявява хуманност към всяко живо същество, а три деца са изоставени на улицата, безпомощни да се справят със ситуацията?", се пита още в позицията.

От нея става ясно още, че възражения по обвиненията на Специализираната прокуратура ще бъдат внесени от адвокатите на семейството.

Общият размер на присвоеното от семeство Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева, това обави в същото време на брифинг в София наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева.

"На г-н и г-жа Баневи са повдигнати и обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година", уточни тя.