Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста бизнесмена Николай Банев, който заедно със съпругата си Евгения е обвинен в присвояване и данъчни престъпления за над 1,5 млн. лева.

Според магистратите от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че той е участвал в тези престъпления. В залата бяха изброени имената на десетки свидетели, дали показания срещу семейство Баневи.

"Изходът от "обезкървяването" на дружествата, контролирани от Баневи", е един - фалит", обяви съдът и изтъкна, че в същото време имуществото на двамата през последните 10-12 години е нараснало с много.

"Банев разполага със значителен финансов ресурс и има риск, ако бъде освободен, да се укрие", каза съдия Даниела Врачева, цитирана от "24 часа".

Докато тя четеше определението на съда обаче, бизнесменът се подсмихваше.

"Какво се смеете, г-н Банев? Това са показанията на свидетелите", смъмри го съдийката.

"Това са лъжи", отвърна й невъзмутимо той.

Още преди решението на съда пък той се закани:

"Рано или късно ще осъдя държавата, моят престой в ареста ще струва много скъпо. Подготвям дела и в Страсбург, и в Брюксел".

Банев каза, че е изключително разтревожен от "специалния подбор" на свидетелите, който според него избирала прокуратурата.

"Естествено е да има доволни и недоволни след толкова години работа. Да има хора, които се опитват да щипват от пипера и солта на Баневи", добави той по повод оплаквания на негови бивши работници, че мизерстват.

Според него "Полимери" няма и един лев задължения по приватизационния договор, а също и АКБ "Форес".

"Не мога да си представя такава страшна организирана престъпна група от майка, снаха и син, която извършва толкова голяма престъпна дейност, колкото тръби прокуратурата. Обвинението е смешно и жалко", изтъкна Банев.

"Публично прокуратурата оповести, че в мои сметки има над 1 милиард лева. До ден днешен тя трябваше да получи информация от съответната банка или от Швейцария, но никой нищо не казва. Имам извлечение, от което става ясно, че такива пари никога не са преминавали през моя сметка", заяви Банев.