Делото срещу Евгения и Николай Баневи е политическо. Това заяви в интервю за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR  адвокатът на семейството Христо Ботев.

Според него доказателствата и по петте обвинения, които са им повдигнати, са недобре прецизирани и набързо събрани.

Основни свидетели по делото са бивши служители и приближени на Баневи, които са били лично засегнати от семейството бизнесмени.

"Обвиненията към тях са несъстоятелни. Очакваме решението на Апелативния съд в четвъртък. Имайки предвид, че става въпрос за престъпления от 2005 година, не мога да приема твърдението, че разследването е все още в начален етап", коментира адвокатът.

Христо Ботев отбеляза, че изтеклата информация, че основният свидетел по делото срещу Баневи е синът на Николай Банев, е невярна.

"Той просто е разпитан като свидетел. Името му направи впечатление в залата", каза той.

Dir.bg припомня, че на 7 декември Специализираният съд остави за постоянно в ареста Николай и Евгения Баневи, които бяха екстрадирани от Франция. След тричасово заседание съдиите, начело с Антон Урумов, приеха искането на прокуратурата, че двамата трябва да са зад решетките, защото има обосновано предположение, че са извършили престъпленията, в които са обвинени, както и че има опасност да извършат нови. Макар магистратите да приеха доводите на бизнессемейството, че няма как да се укрие, защото има три малки деца, все пак не се смилиха над него. Предстои решението на Апелативния специализиран наказателен съд.

След решението на съда Евгения и Николай Баневи не реагираха с реплики, само размениха по няколко думи с близките си, които бяха в съдебната зала.Преди това те отрекоха категорично обвиненията в няколко престъпления, сред които, че са укрили данъци в общ размер от 4.3 млн. лева и в пране на на 589 млн. евро.

Бизнесдамата нарече последното абсурд, а съпругът й заяви, че в нито един документ от тези, които видял, приложени по делото, нямало негов или на Евгения Банева подписи.