Разследването на специализираната прокуратура се разшири за групата на Димитър Желязков - Митьо Очите, в това число и за бургаския общински съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев. Това заяви за Дир. бг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

След претърсванията, които осъществиха в дома на Бенчо Бенчев и откритите там доказателства, това което събраха от специализираната прокуратура разшири техния предмет на разследване вече се разследва дейността на групата като такава осъществяваща освен изнудване, телесни повреди, палежи, но и дейност като "пране на пари" и данъчни престъпления, поясни Арнаудова.

По-рано стана ясно от Арнаудова, че бургаският общински съветник от гражданската квота на БСП, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и още един от задържаните в Истанбул - Йовчо Домусчиев, са помагали на Димитър Желязков - Митьо Очите да избегне наказателно преследване и да се укрие.

Арестуваните в турската столица, които вчера бяха транспортирани у нас, вече са освободени от ареста на бургаската полиция, защото задържането им беше само за 24 часа. Те са пуснати засега без обвинения.

Според говорителката на главния прокурор напълно възможно е не бургаската прокуратура, а специализираната да достигне до решение за обвинение, защото всичко е въпрос на доказателства.

"Това бе непредвидено разследване, защото не подозираха колегите, че ще има и на такова ниво участие в тази група на Митьо Очите. Никой не може да предвиди в кой момент ще сме готови, защото трябва да се изземат документи, да се анализират и да се обоснове обвинението каквото и да е то", коментира Арнаудова.

В отговор на въпрос колко време ще продължи екстрадицията на Митьо Очите, Арнаудова каза, че няма как да знаят, защото това е процедура, която ще се развие в друга държава. "Ще се използват всякакви механизми за правна помощ. Напълно възможно е, разбира се, ако той даде съгласие да бъде доброволно екстрадиран в България и този процес да се ускори, но няма как да го предвидим и не бива. Защото иначе ще прозвучи, че ние поставяме срокове на турските съдебни органи, а те са независими в своята дейност. За това не знаем кога ще приключи", каза Арнаудова.

Тя нито потвърди, нито отрече твърденията на адвоката на Бенчев, че оръжието му е законно, тъй като той бил ловец. "Нямам информация аз самата, може би колегите са установили, не мога нито да потвърдя, нито да отрека информацията".