Варненският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 25-годишния Петър Здравков, който преди няколко дни прегази с БМВ-то си балетиста Мартин Чикалов, докато бутал велосипеда на пешеходна пътека край Морската градина.

Мотивите на съда бяха, че може да се направи обосновано предположение, че именно Здравков е убил на пътя 39-годишния танцьор от Варненската опера, че има опасност да се укрие от правосъдието и може да извърши друго престъпление.

В съдебната зала се разбра, че след удара младият мъж е продължил да кара по булеварда и е бил принуден да спре от две коли, които са му засекли пътя, след като са видели, че той е блъснал човек и не е спрял. Адвокатът му заяви, че той избягал от местопроизшествието, защото бил в състояние на стрес и шок, но това не трогна съдиите.

Снимка: Булфото

След като Здравков се предаде в полицията почти 24 часа след катастрофата, се оказа, че той никога не е имал шофьорска книжка, за което в годините са му съставяни два акта. Единият от случаите е бил още, когато бил непълнолетен. Днес прокуратурата изтъкна още, че макар да е с чисто съдебно минало, мъжът има криминални регистрации за увреждане на имущество и за кражба.

Държавното обвинение посочи също, че Здравков макар да има проблеми със зрението, шофирал без очила. Освен това, според свидетели на случилото се, той е карал с поне 70-80 км/час. Окончателни данни за скоростта на колата ще има, след като бъде изготвена назначената съдебно-техническа експертиза. Все още не са готови резултатите от изследванията дали Здравков е употребил дрога, преди да седне зад волана.

Днес пътният рецидивист се възползва от правото си да мълчи и да не дава обяснения пред съда. Само адвокатът му заяви, че пред него той е казал, че съжалява за стореното.

Здравков може да обжалва наложения му арест другата седмица. Ако вината му бъде призната, той може да получи присъда от 3 до 15 години затвор.

Снимка: Булфото

Трагичният инцидент във Варна възмути хиляди хора, които се придвижват с велосипеди, но и други съграждани на Мартин Чикалов, които излязоха на протест. И тази вечер негови близки и приятели ще се съберат пред сградата на Община Варна и ще направят флашмоб в негова памет.

В София пък ще се поведе протестен "Поход за живот", който ще започне в 17,30 часа от Министерския съвет и ще продължи до МВР. Участниците ще почетат паметта на загиналия балетист и ще призоват за строги наказания за нарушителите на пътя.

Според тях Законът за движение по пътищата не помага за безопасността на колоездачите и затова са нужни кардинални промени.

Радостина Петрова от Сдружение "Велоеволюция", коментира пред bTV, че всекидневно изпада в рискови ситуации.

"Винаги има единици, които превишават скоростта, които правят резки маневри и ни застрашават. Тогава се налага аз да решавам какво да правя, защото нямам знаци, защото нямам място за мен в инфраструктурата, защото нямам видимост. Как да се чувствам безопасно навсякъде? Имаме един фронт, на който загиват хора - един по един всеки ден. Ние искаме да знаем какво става на този фронт", заяви тя.

"Ние искаме да живеем. Не е въпросът за някакъв комфорт, просто искаме да оцелеем", добави друг велосипедист - колоездачът Ивайло Александров.