Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо мъж и жена, обвинени в корупционно престъпление, свързано с неправомерно издаване на визи, съобщи БТА, като се позова на Апелативния съд във Варна.

Павел М. е обвинен в това, че от февруари 2023 г. до 14 август в Разград в качеството си на началник група "Миграция" при Областната дирекция на МВР Разград, в условията на продължавано престъпление, е поискал и приел дар, за да не извърши проверка по реда на Закона за чужденците в България и Правилника за прилагането му, на лица, кандидатстващи за дългосрочно пребиваване и получаване на виза тип D. Петдесет и пет годишният мъж трябва да отговаря по още едно обвинение - държане на боеприпаси без разрешително.

Обвиняеми по делото са още трима души за това, че в същия период при продължавано престъпление са предложили и дали подкуп на полицейския началник. От тримата, задържана под стража е Сание С., която също обжалва определението на Разградския окръжен съд. Останалите двама привлечени към наказателна отговорност са с мерки "подписка" и "домашен арест", посочват от съдебната институция.

Апелативният съд аргументира необходимостта от задържане под стража на двамата с практиката на Европейския съд за правата на човека - при първоначално определяне на мярка за неотклонение обществената тежест, нетърпимост и укоримост на деянието може да надделее над личните права на обвиняемото лице. Ето защо най-тежката мярка по отношение на Павел М. и Сание С. се обосновава предимно с изключителната обществена опасност на деянието и с цел обезпечаване на интересите на обществото, допълват от Варненския апелативен съд. Определенията са окончателни.