Началникът на група "Миграция" при Областната дирекция на МВР в Разград Павел Маринов е бил задържан по разследване за корупция в престъпна схема с визи за чужденци при съвместна акция на Окръжната прокуратура в града и дирекция "Вътрешна сигурност".

При операцията са задържани още двама души с инициали Т.К. и С.С., съпричастни към извършеното престъпление, както и две жени, извършвали преводачески услуги. Издирва се още един гражданин, съобщават още от Окръжната прокуратура в Разград.

В случая става дума за престъпна схема, при която Т.К. и С.С. са посредничили при набирането на кандидати за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в Република България. За целта двамата намирали адреси, на които фиктивно регистрирали чужденци, без да имат намерение да пребивават на тях.

В качеството си на началник на група "Миграция" при ОДМВР-Разград Маринов е трябвало да извършва проверки дали действително посочените граждани се намират на дадените адреси, което свое задължение той не е изпълнявал.

Междувременно заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи от Бургас, че разследването по случая със задържания началник на Отдел "Миградия" е в начална фаза.

Това е пореден пример, че МВР работи добре. Работи както по противодействие на организираната и конвенционалната престъпност, така и срещу противообществените прояви и престъпления на служители от състава на нашето министерство, каза Темелков, цитиран от БТА.

Той заяви, че на този етап не може да даде повече подробности по случая.

Под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Разград се извършват процесуално-следствени действия на множество адреси. Образувано е досъдебно производство.