Повече от година началникът на група "Миграция" при Областната дирекция на МВР в Разград е бил активен участник в корупционна схема, съобщи днес пред журналисти окръжният прокурор Тихомир Тодоров, след като вчера Павел Маринов бе арестуван.

При съвместната акция на Държавна агенция "Национална сигурност" и дирекция "Вътрешна сигурност" вчера са задържани седем души, съпричастни към извършеното престъпление. Освен Маринов са задържани жена, която посредничила при набирането на кандидати за получаване на визи, двама преводачи, двама застрахователи, адвокат.

Братът на единия от застрахователите все още се издирва, но според окръжния прокурор той ще се предаде доброволно.

По думите на Тодоров за жената, която посредничила при набирането на турски граждани за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в България, има данни, че е служител на българското консулство в Истанбул.

"При анализ на доказателствата преценихме, че точно вчерашният ден е най-благоприятен предвид обстоятелството, че тази жена, за която се установи, че е с двойно гражданство, предстои да напусне страната и да остане на територията за Турция за неопределен период от време", добави окръжният прокурор на Разград.

Той уточни, че не са намерени пари в началника на група "Миграция" при реализацията на акцията. Според разследването обаче сумите, които получавал, са били между 200-300 евро и 2000-3000 евро.

Посредничката, която е инициатор на схемата, е набирала турски граждани, които са имали желание да се сдобият с визи тип D, даващи право на дългосрочно пребиваване в България, обясни Тодоров, цитиран от БТА. Жената е намирала административни адреси в областите Разград и Шумен, като е провеждала предварителни разговори със собствениците на имотите. След това началникът на група "Миграция" е трябвало да извършва проверки дали действително лицата, които са искали да се сдобият с визи тип D, се намират на дадените адреси, което Маринов не е извършвал, обясни окръжният прокурор.

За година от схемата са се възползвали около 100 души, посочи още Тихомир Тодоров.

Окръжният прокурор съобщи, че снощи е извършенопретърсване на адрес в родния град на Маринов, по време на което са намерени 60 незаконни боеприпаси и димна граната.

Предстои в четвъртък наблюдаващият прокурор да внесе в съда искане за постоянни мерки за задържане на поне трима от участниците в престъпната схема, сред тях и на началника на група "Миграция". Максималното превидено наказание в Наказателния кодекс по обвинение за корупция е лишаване от свобода от три до 15 години.