Районният прокурор на София Радослав Димов беше избран за шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП). За него гласуваха 8 от членовете на Прокурорската колегия, а конкурентът му за поста Албена Вутова, която допреди няколко месеца беше ръководител на САП, получи един глас, съобщи lex.bg.

Единствено Огнян Дамянов беше категоричен, че няма да подкрепи нито един от двамата.

За Вутова заяви, че след като не е получила доверието на Прокурорската колегия при предходната процедура за избор на апелативен прокурор, е трябвало да подаде оставка като изпълняващ функциите ръководител на САП.

За Димов пък посочи, че не е редно да прескочи две нива и да оглави Апелативната прокуратура в София, защото това, по думите на Дамянов, противоречи на принципите на Закона за съдебната власт. На следващо място изтъкна, че Радослав Димов е встъпил като шеф на СРП на 3 октомври 2017 г., т.е. преди две години и едва ли му е стигнало времето, за да изпълни всичко, което е обещал при кандидатирането си. Освен това Дамянов посочи, че СРП е най-голямата прокуратура в страната и не трябва да остава без титуляр, защото честата смяна на ръководители поставя институцията в стрес.

В подкрепа на Димов се изказаха Йордан Стоев и Гергана Мутафова. А Даниела Машева подкрепи Албена Вутова.

Радослав Димов има 18 години стаж като прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. бе зам.-районен прокурор на София, а от над 8 години е и ръководител на трети отдел - "Общоопасни престъпление и престъпления извършени от служители на ДАНС, МВР и ГД "Охрана" при Министерство на правосъдието". През септември 2017 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно го избра за районен прокурор на София.