Увеличават се делата, заведени от лекари, заради обиди в социалните мрежи относно тяхната работа. Това заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по бТВ.

При такива заведени дела те могат да получат обезщетение за десетки хиляди лева, защото удря тяхната професионална репутация, но винаги е възможно това.

"Вербалното насилие е по-често срещано от физическото насилие спрямо лекари и понеже разговорите между лекар и пациент често се водят в една по-интимна среда, когато няма свидетели, лекарите не могат да защитят правата си", коментира д-р Петрова.

"Агресията към лекарите е сериозен проблем, който не датира от вчера и днес, и случаите, които виждаме почти всеки ден, показват, че това нещо се развива във времето. Към настоящия момент физическата агресия срещу медици, в зависимост от степента на увредите, които се получават вследствие на нападението, се третират като телесна повреда - лека, средна или тежка", обясни адвокатът по медицинско право.

Според нея направените изменения в Наказателния кодекс през 2013 г., когато лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица и наказанията за нападения срещу тях значително бяха увеличени, не са дали очаквания резултат.

"От 2013 г. насам не наблюдаваме спад на нападенията срещу тях. Най-често извършителят на даденото престъпление е с чисто съдебно минало и бива освобождаван от наказателна отговорност, налага му се глоба от 1000 до 5000 лева", посочи д-р Петрова.

От лекарското съсловие са категорични, че аднистративните глоби за насилие над медицинско лице не постигат достатъчен ефект. Само през последните две години са регистрирани 100 случая на нападение над работещи в областта на Спешната помощ. Затова те настояват за по-сурови наказания за нападателите и стартират национална кампания срещу агресията, като заедно с медиатори в ромските махали ще разясняват как работи системата на здравеопазването. Друго тяхно искане е да имат индивидуални паник-бутони, както и нападателите над тях да полагат и общественополезен труд.