7 обвинения са повдигнати задочно срещу Васил Божков, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Част от обвиненията срещу бизнесмена са за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване за опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство за престъпление по служба.

63-годишният Божков е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал пределите на страната. Издадена е и европейска заповед за арест. 

Главният прокурор допълни, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор да дава подробности. 

По-рано днес Васил Божков каза в телефонно интервю, че не е бил издирван и ако го търсят, би могъл да се върне в рамките на часове. Гешев отговори на това с думите, че всеки обвиняем има право да говори, каквото иска и да се защитава по начина, по който прецени.

"Мисля, че адвокатът на Арабаджиев обясняваше, че ще се върнат всеки момент, защото има задръстване на границата. Г-н Цветан Василев обясняваше, че всеки момент иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми. Нашата работа е, когато констатираме доказателства за престъпление, да повдигнем обвинение. Виждате, че това се върши срещу хора с огромни финансови възможности. Това е поредният случай, това не е инцидентно действие, а политика на прокуратурата през последните няколко години. Ще припомня - Димитър Желязков, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков. Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, след като съберат доказателства, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде изправен пред съда", категоричен бе Гешев. 

По думите му, това е поредният български олигарх, който бяга от България.

"Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам. Не ми е известно къде се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем", допълни главният прокурор.

Гешев бе категоричен, че работата на прокуратурата не е да я харесват.

"Не сме спрели всички контакти с президентството, а само тези, изключващи писмена официална комуникация", каза в отговор на журналистически въпрос Гешев.

"Това, което е в медиите, не са СРС-та, а са извадки, за които има разрешение от наблюдаващите прокурори. Работата на прокуратурата е да спазва закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема, коментира Гешев по казуса с изнесения разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков.

Прокуратурата и главния прокурор не влизат в лични битки, каза Гешев.

 

"Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не мразим богатите, всеки трябва да си спазва задълженията. Не може задълженията да са за хората с по-малките възможности, а богатите да не ги спазват. А основното е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 550 милиона лева от лотарийни игри за една година и да казваш, че си репресиран", каза още главният прокурор. 

По думите му при спецоперацията по-рано днес на Специализираната прокуратура и МВР са задържани вече над 16 души, като 8 са от Държавната комисия по хазарта. Сред тях е и председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев. Всички са в ареста за 24 часа по Закона за МВР, а наблюдаващият прокурор ще прецени на кои ще бъдат повдигнати обвинения.