Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на бизнесмена Васил Божков на централната улица "Московска" в София рано тази сутрин. 

Снимка: Калин Каменов, Дир.бг

Вижте още снимки >>

Проверени бяха и други адреси, в това число и бившата резиденция на Тодор Живков в парк Витоша "Иглика", ползвана от собственика на "Нове холдинг", съобщи БНТ.

Спецпрокурори влязоха и в офис на Националната лотария на улица "Фритьоф Нансен" в столицата и иззеха документи.

Обиски бяха извършени и в Държавната комисията по хазарта.

По-късно стана ясно, че осем души са отведени за показания, сред които и председателят на комисията Александър Георгиев. Те бяха качени в цивилни автомобили, като повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един от тях каза, че нищо не е направил. Жена пък се разплака пред медиите, предаде БНР. По-късно беше уточнено от прокуратурата, че те са задържани за 24 часа.

Това се случва дни, след като стана ясно, че намеренията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" са да отнемат лиценза за лотариите на Божков, който е и собственик на ФК "Левски" и заяви, че ако това се случи, няма да може да го издържа. 

Бюджетната комисия в парламента вече одобри на първо четене проектозакона на лидера на НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата, а днес се очаква и гласуване в пленарната зала. Причината е, че 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри, тъй като са били облагали по различен начин от държавното тото, обяви Агенцията за финансов контрол.

Самият бизнесмен обаче заяви, че всичко е плащано със закон, заплаши със съд и обвини управляващите в опит за национализация. Премиерът Бойко Борисов отвърна, че няма нищо такова, защото просто ще бъде отнет лиценз заради нарушение.