Зам.-началникът на Софийския затвор Десислав Трайков, който депозира оставката си, заяви пред журналисти, че е представил на съда седем листа отрицателно становище за Джок Полфрийман, който бе освободен предсрочно от Софийския апелативен съд. 

Австралиецът излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Апелативните магистрати взеха решение, че Полфрийман е изтърпял достатъчно от наказанието си, поправил се е и не представлява опасност за обществото. Позицията на магистратите е, че той покрива всички заложени в закона изисквания за предсрочно освобождаване. Определението на председателствания от Калин Калпакчиев състав предизвика остри реакции в обществото и сред политиците.

Трайков допълни, че е изразил мнение, че не следва Джок Полфрийман да бъде освободен предсрочно. Правосъдният министър Данаил Кирилов пък обясни, че и пред двете съдебни инстанции Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е дала отрицателно становище за освобождаването.

Министър Кирилов изрази лично мнение, като гражданин, че решението на Апелативния съд - София, е необосновано в настоящия момент по отношение на осъдения. Той подкрепи позицията на български парламентаристи, че в такива случаи решаващият съд би следвало да представи пред обществото задълбочено и в детайли своите мотиви.

Правосъдният министър обясни, че ако Полфрийман извърши противоправно деяние, той следва да доизтърпи присъдата си. По думите му административните и съдебните актове следва да получат достоен дебат в обществото.

"Нашето твърдение е, че в законоустановения срок Джок Полфрийман е имал дисциплинарни нарушения, което се явява пречка да се упражняват привилегии във връзка с намаление на присъдата и нейното изтърпяване", категоричен Кирилов.

"Важният въпрос е дали доскоро лишеният от свобода Джок Полфрийман се е поправил или не. Моето дълбоко убеждение е, от май месец 2017 година досега съдейки по неговото поведение, доколкото аз имам информация е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил", коментира заместникът-министърът проф. Николай Проданов.