Софийският окръжен съд призна за виновен и осъди на 6 години "лишаване от свобода" 31-годишния Мариян Г., който преди година преби по особено жесток начин приятелката си в Божурище, а по-късно тя издъхна в "Пирогов".

42-годишната Виктория Велинова, която бе майка на 3 деца, и 31-годишният й приятел Мариян живеели заедно от около година. Между двамата често възниквали скандали по различни поводи. Мъжът й отправял закани вербално и по телефон за разправа. Понякога посягал физически на жената.

Около 23 ч. на 28.12.2021 г. Мариян и Виктория отново се скарали. Той й нанесъл няколко удара с ръце в областта на тялото и на главата, ритници с крак, хванал я с ръце през гърлото и я душил. Жената успяла да се обади по телефона на децата си и да ги информира за случилото се. Първоначално Виктория получила силно главоболие, а по-късно и частично обездвижване. Дъщеря й подала сигнал на телефон за спешни случаи 112. Адресът бил посетен от лекар и полицейски патрул и пребитата Виктория била транспортирана в "Пирогов".

Въпреки усилията на лекарите 42-годишната жена получи инсулт, оток на мозъка и след едномесечна кома  издъхна.

От направените съдебномедицински експертизи е видно, че причината за смъртта е въздействие в областта на шията, довело до закрита травма на артерия с последвал масивен инсулт. Безспорно е установена и причинно-следствената връзка между нанесената от подсъдимия тежка телесна повреда и настъпилата смърт на Виктория Велинова.

Съдът призна Мариян Г. за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда и му наложи наказание от 6 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок.