Окръжният съд в Благоевград призна за виновен и осъди на 5 години "лишаване от свобода" при първоначален общ режим 49-годишния Тaйфи Мекльов от Якоруда за смъртта на четирима мъже.

Мекльов, който е собственик на дърводелски цех, бе изправен пред магистратите за това, че е продал общо 6 литра метилов алкохол, заради който около Коледа 2015 година починаха шестима души, а други 8 бяха настанени в благоевградската болница. Пострадалите са имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

Мъжът бе признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на четири от жертвите. Той е осъден да заплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди на шестнадесет ищци. Сумата е в общ размер от 1 190 000 лева, ведно със законната лихва върху нея до окончателното й плащане.

Съдът обаче оправда якорудчанина за смъртта на двама от починалите, консумирали спиртното питие, съдържащо метилов алкохол. Единият го закупил в лавка в Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин, посочват от прокуратурата в Благоевград.

Присъдата обаче не е окончателна. Тя подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.