Три години затвор младия шофьор Георги Г., прегазил лекар пред болница. Това реши Варненският апелативен съд. Мъжът няма да има право да управлява моторно превозно средство 5 години.

Подсъдимият е признат за виновен за това, че на 12 август 2015 г. пред входа на УМБАЛ "Света Марина" е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 62-годишния нефролог Людмил Савов.

Условната присъда бе обжалвана от подсъдимия и частното обвинение и протестирана от прокуратурата.

Малко след 07.30 ч. Георги Г. шофирал по бул."Христо Смирненски" със скорост, значително превишаваща разрешената за населено място. Със 113 км/ч навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение.

По същото време - на път за работа, след като пресякъл булеварда, лекарят бил на тротоара пред входа на болницата. В този момент подсъдимият завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка.

Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила д-р Савов.

В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че вместо като млад шофьор да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Георги е подходил с неподплатено самочувствие, предприемайки рискови действия.

Защитата на подсъдимия изложи тезата за внезапна техническа неизправност.

Настоящият съдебен състав смята, че отмереното наказание "лишаване от свобода" за 3 години е достатъчно за поправянето на подсъдимия.

Апелативният съд обаче не е съгласен изтърпяването му да бъде отложено с изпитателен срок. Движение със скорост над два пъти повече от максимално допустимата за оживен участък в ранната част на деня, както и извършеният "дрифт" свидетелстват за абсолютно арогантно и безотговорно отношение към живота и здравето на останалите участници в движението.

Затова поправянето на Георги, който към момента на произшествието е бил едва 20-годишен, може да се постигне с ефективното му лишаване от свобода и с увеличаване на срока на лишаване от право да управлява МПС.

Решението може да се обжалва или протестира пред ВКС.