Тричленен състав на Софийския апелативен съд промени мярката за неотклонение на 61-годишния Пламен Владимиров, осъден на доживотен затвор за жестокото убийството на снаха му Евгения Владимирова. 

Апелативните магистрати решиха, че мъжът трябва да излезе от ареста срещу парична гаранция в размер на 5000 лева. Тази мярка бе наложена на Владимиров и преди задържането му под стража. Съдът посочва, че Пламен Владимиров е имал изрядно процесуално поведение, не е препятствал по никакъв начин провеждането на делото и е спазвал всички изисквания към него. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и факта, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

От момента на определяне на по-лека мярка за неотклонение от "Задържане под стража" на 22 март м.г. Пламен Владимиров не е имал поведение, водещо до извод за възможно отклонение от мярката, респективно укриване, напротив, във всички досегашни производства по повод мярката за неотклонение по отношение на него е било приемано безпротиворечиво, че поради наличието на постоянен адрес, уседналост, семейна ангажираност и чисто съдебно минало, липсва каквато и да било опасност да се укрие. Допълнителен аргумент в тази насока е влошеното му здравословно състояние още от 2015 г., сочат магистратите.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. То идва само 20 дни, след като Софийският градски съд постанови доживотен затвор за 61-годишния мъж и сина му Орлин. Те бяха признати за виновни в умишленото убийство на 33-годишната Евгения Владимирова, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. 

В средата на октомври 2021 г. Евгения беше обявена за изчезнала от 36-годишния си съпруг Орлин. Пред полицаите мъжът обяснил, че жена му тръгнала за фитнес в съседен столичен квартал, но след това не се прибрала, а телефонът й бил изключен. Близо месец продължи издирването на столичанката, която бе майка на 6-годишно момченце. В началото на ноември разследващите откриха тялото на Евгения Владимирова, натъпкано в куфар, изхвърлен в хвостохранилище край Перник. Орлин и баща му Пламен Владимиров, който е бивш служител на ДАНС, бяха задържани и направиха пълни самопризнания.

По-късно разследващите разкриха как се е стигнало до жестокото убийство. Двамата съпрузи се скарали, вероятно заради ревност, и Орлин се нахвърлил на Евгения, душил я с ръце, а жената припаднала. Владимиров помислил, че я е убил и омотал четири пъти главата й във фолио, като покрил устата и носа. Всъщност в този момент жената била жива, макар и в безсъзнание. След това 36-годишният мъж извикал баща си Пламен, който качил тялото на снаха си в личния си автомобил с куфар и го изхвърлил в хвостохранилище край Перник.

Мотивите на Софийския градски съд за присъдата "доживотен затвор" за баща и син Владимирови все още не са публикувани.

След края на делото на 20 октомври, обаче, съдията докладчик обясни тежката присъда с факта, че Пламен Владимиров е имал достатъчен житейски опит и добри отношения със сина си, за да положи необходимите усилия, с които да предотврати убийството, вместо да помага на извършителя, както да укрие трупа, така и да заличи доказателствата за престъплението.