Софийският градски съд призна за виновен подсъдимия Ал Газзи за умишлено убийство на 32-годишния Илиян Илиев от столичния квартал  "Люлин" и го осъди на 18 години затвор.

Тежкото криминално престъпление беше извършено на 9 януари 2022 година около 22:40 часа заради фойерверки по време на празненство за раждане на дете на приятел на Илиян Илиев. Обвиняемият Денис ал Газзи е от същия квартал, който, според свидетелски показания, дошъл на игрището пред събралата се компания със закани: "Ще ви избия, ще ви заколя и ще видите, какво ще стане" заради фойерверките

Обвинителният акт беше внесен в съда от Софийската градска прокуратура на 27 януари 2023 г. Подсъдимият е извършил убийството в изпитателния срок на предходното му осъждане.

Според държавното обвинение Ал-Газзи е умъртвил умишлено Илиев чрез намушкване с нож, проникващо в гръдния кош, засягащо белия дроб и сънната артерия, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и по хулигански подбуди.

От свидетелските показания се установява, че подсъдимият се заканвал през цялото време, всичко това бе припомнено отново по време на съдебното заседание. "Ей, сега ще ви убия всичките, боклуци", крещял той, а след извършеното убийство избягал, подчерта прокурорът по делото Желева, цитирана от "Труд".

Държавното обвинение поиска доживотна присъда.

Адвокатът на семейството на Илиян - Стоян Цветков, подчерта, че във фаталната нощ Ал Газзи извадил нож и го насочил към Илиян. "Зарята свършва и хората си тръгват, но подсъдимият е готов да изпълни заканите си". Той припомни и свидетелски показания, според които "подсъдимият замахна с удар като кроше", отбеляза адвокатът.

Той цитира свидетелски показания, според които, Илиян се е мъчил и е агонизирал. Подчерта, че във фаталната нощ е изпитал страдание заради увредените органи с ножа.

"Той извършва това убийство заради един незначителен повод, а именно - раждането на дете. Поведението на подсъдимия не е епизодично", отбеляза адвокатът, като каза, че преди време е нападнал възрастен мъж.

Защитникът на Ал Газзи - адвокат Мирослав Христов, не бе съгласен с адвоката на семейството на Илиян, като подчерта също свидетелски показания и това, че е имало боричкане между Илиян и Ал Газзи, като до това се е стигнало не без причина от страна на Денис Ал Газзи. Христов подчерта, че между двамата първоначално е имало вербална агресия. Отбеляза още, че има разминаване на някои свидетелски показания, като това, че дни след инцидента те говорили едно, а пред съда дали различни показания.

В съдебната зала присъства майката на убития Илиян Наталия Илиева.

Съдебният състав призна подсъдимия за виновен в извършване на престъплението, като прие, че е налице един от двата квалифициращи признака, а именно хулигански подбуди. Приведена е в изпълнение и предходната присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода за обвиняемия Ал-Газзи.

Присъдата на Софийския градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд-София.

След убийството 23-годишният криминално проявен Денис Мустафа Камал Ал Гази сам се предаде в полицията, но след двудневно укриване. В момента той е под домашен арест в дома му в столичния квартал "Люлин-3".