Софийският апелативен съд измени мярката за неотклонение на 24-годишния Денис Мустафа Камел ал Газзи, който преди година уби 32-годишния Илиян Илиев в столичния кв. "Люлин". 

Магистратите в състав Александър Желязков, Веселин Пенгезов и Атанаска Китипова решиха да променят мярката от "задържане под стража" в домашен арест. Ал Газзи ще бъде следен и с електронна гривна. 

Обвиняемият, който е от смесен брак на българка и сириец, бе обявен за общодържавно издирване на 10 януари 2022 г., след като предната вечер нападна с нож група млади мъже, пускали фойерверки в района на блок 225 в "Люлин"-2. Денис, за когото се твърди, че е наркозависим, се подразнил от зарята, която празнуващите организирали по повод раждането на дете на един от тях. Един от ударите с хладното оръжие попаднал на 10 см от гръкляна на 32-годишния Илиян Илиев. Раненият мъж издъхнал в линейката на път за болницата.

След като прокуратурата му повдигна задочно обвинение за умишлено убийство, на 11 януари м.г. 24-годишният мъж сам се предаде в полицията.

Оттогава той бе в ареста, а днес апелативните съдии го пуснаха да се прибере вкъщи, въпреки че отчетоха наличието на достатъчно данни, че именно той е извършил жестокото престъпление. Според тричленния състав на САС Газзи е в ареста повече от година, а разследването спрямо него не е приключено. Обвиняемият има постоянен адрес, на който ще пребивава без право да го напуска, освен с изрично разрешение на съда. 

Решението им предизвика гняв сред близките и приятелите на жертвата, които обявиха, че тази вечер от 19 часа организират протест пред блока на Ал Газзи в столичния кв. "Люлин".