Апелативният съд във Велико Търново остави за постоянно в ареста 16-годишния Владислав Василев, който е обвинен, че е удавил братовчед си в Дунав в Свищов. Делото се гледа при закрити врата, защото задържаният по обвинение за умишлено убийство е непълнолетен. Момчето бе доведено в съдебната зала с белезници на ръцете. То се усмихваше, докато служителите на Съдебна охрана го въвеждаха в залата, съобщиха "Монитор" и "24 часа".

Зловещото убийство бе извършено на 21 август в Свищов. Владислав, братовчед му Антим и още две момчета на същата възраст отишли да се къпят в Дунав. 16-годишният Антим обаче не пожелал да влезе във водата, защото не можел да плува. Останалите обаче го вкарали насила, а Владислав му натиснал главата под водата, докато Антим спрял да мърда.

Според събраните до момента доказателства на убитото момче бил нанесен и жесток побой. След случилото се, останалите момчета се прибрали и не казали нищо, а родителите обявили сина си за изчезнал. Тялото бе намерено дни по-късно от рибар в района на село Вардим. При разпитите едно от тях признало как се е стигнало до трагедията, а 16-годишният Владислав бе задържан и обвинен в убийство. 

"И двете са ми внучета, и за двете ме боли не мога да вземам страна, искам справедливост", каза в кулоарите бабата Антоанета Русева. Тя разказа, че майката на Антим и се обадила в 3 ч. през нощта след изчезването му, да пита да не е у тях. "Преди това, в 20 ч. аз звъннах на Владо, той беше с бандата навън и му казах:"Ако Антимчо е с вас, пратете го да си ходи, да не му се карат". Той ми отвърна:"Бабо, днес не сме го виждали". 

"Синът ми не е убиец и не е извършил това, в което го обвиняват", категорична бе майката Капка Георгиева.

Адвокат Огнян Симеонов поиска ученикът да бъде пуснат от ареста под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Съдът обаче наложи най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.