Чрез отворен процес на сътрудничество ние показахме, че можем да преодолеем въпросите от миналото и да се обединим около това, което е общо за бъдещето на Македония и България, което повишава сътрудничеството, партньорството и взаимното доверие. Делчев не може да ни раздели, той се е борил за прогресивни идеи, които обединяват хората. Това казва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за сайта "Локално", цитирано от агенция МИА.

Зоран Заев посочи, че отношенията с България се базират на подписания между двете страни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е добра отправна точка за затваряне на всички отворени въпроси.

"Аз съм уверен, че има шанс за разрешаване на всеки отворен въпрос, дори и във връзка с Гоце Делчев, по начин, който да направи и двете страни щастливи. Чрез отворен процес на сътрудничество, ние показахме, че можем да преодолеем въпросите от миналото и да се обединим около това, което е общо за бъдещето на Македония и България, което повишава сътрудничеството, партньорството и взаимното доверие. Делчев не може да ни раздели, той се е борил за прогресивни идеи, които обединяват хората", казва Заев пред "Локално".

В памет на Делчев и в памет на неговите велики идеи, аз съм сигурен, че македонският и българският народ, двете страни ще следват пътя, който води напред и който е вече ясно очертан с Договора и с евроатлантическия процес, посочва Заев.

В интервюто за "Локално" премиерът на Северна Македония коментира и актуални вътрешнополитически теми.

Запитан как си представя Северна Македония през 2024 г., след края на неговия мандат, Заев подчертава, че мисията на неговия мандат е "пълна трансформация и европеизация на Северна Македония". Според Заев по време на неговия мандат страната ще се промени към добро, институциите ще станат по-ефективни, икономиката ще отбележи напредък, а европейските стандарти ще бъдат приложени и в Северна Македония.