Обвинение за сексуален тормоз е повдигнато на 94-годишния френски президент Валери Жискар д'Естен, който е бил начело на държавата от 1974 до 1981 г., съобщи сайтът "20minutes.fr". Според подадената на 10 март т.г. в прокуратурата жалба, през 2018 г. д'Естен е опипвал дупето на германската журналистка Ан-Катрин Щраке по време на фотосесия. Началникът на кабинета на д'Естен - Оливие Револ заяви, че шефът му няма "никакъв спомен от срещата си" с германската журналистка.

д`Естен по време на ваканция през август 1965 година

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Случилото се станало по време на интервю. Щраке поискала разговор по повод 100-годишнината от рождението на бившия канцлер на Германия Хелмут Шмит. Журналистката понечила да направи снимка с Жискар д'Естен и с оператора и тонтехника. Д'Естен е сложил ръка на дупето ѝ, а Щраке безуспешно се е опитала да я отмести, се твърди в жалбата. Журналистката се оплаква още, че на сбогуване президентът я е целунал по бузата и ѝ е пожелал "сладки сънища". 

Президентът разговаря с актриса в образа на Жана д`Aрк prez 1979 г

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ан-Катрин Щраке е информирала началниците си за случката, които потвърдили, съобщиха адвокатите ѝ. Според "Льо Монд", само операторът е потвърдил показанията. Другият колега от екипа е отказал да свидетелства. Самата Щраке заявява, че ѝ е отнело време да подаде жалба, тъй като не е била запозната с френската правосъдна система, но е убедена, че трябва да го направи, повлияна от движението #MeToo.

С Принцеса Астрид на Белгия през 2006 година по време на гала вечеря във Версайкия дворец

Валери Жискар д`Естен изиграва основна роля в изготвянето на проекта за конституция на ЕС. След регионалните избори през 2004 г. д'Естен взема решение да се откаже окончателно от активна политическа кариера и да поема единствено задълженията си в Конституционния съвет. На 22 октомври 2006 той е обявен за почетен гражданин на родния си град Кобленц.

През цялата си кариера Жискар д'Естен е във фокуса на таблоидите с любовните си истории с красиви жени. През 1994 година името му е на първа страница на британските таблоиди, след като му приписват връзка с принцеса Даяна. Историята е подкрепена с няколко снимки, на които се виждат топлите отношения между двамата по време на вечеря във Версайския дворец.

С британския премиер Маргарет Тачър на вечеря в Елисейския дворец пред 1980 г

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още снимки от срещите му с височайши особи вижте тук >>

През 2009 г. Жискар д'Естен написва роман, наречен "Принцесата и президентът". В нея се разказа за аферата между френски президент и британска кралска особа с име принцеса Патриция, наричана лейди Пат. 

С Кралицата на Йордания Рания ал-Абдула през 2002 г.