Украински блокпост на изхода на Чернигов не допуска цивилните да се евакуират от града, където е разкрит един от зелените коридори. За това съобщава с видео руското военно министерство. Кадрите са заснети от безпилотник.

В официалната информация се твърди, че украински националисти спират хората, а на кадрите се виждат дълги колони от леки коли, които са тръгнали да се спасят по обявения за свободен коридор.

Руското МО твърди, че става въпрос за радикални националисти заради черната униформа, с която са облечени. Вижда се, че гражданите обръщат автомобилите и поемат обратно в града. Представители на украинската армия и националистите отказват на мирното население да използва хуманитарния коридор и фактически го превръщат в заложници, зад които да се крият, се казва в съобщението.

Преди минути МО на РФ разпространи видеосъобщение с придвижването на колона бронирани бойни машини в Киевска област. По-рано МО на Русия съобщи, че с въздушни високоточни удари са били разрушени военните летища в Луцк и Ивано-Франковск.

От Генералния щаб на украинската армия пък съобщават в кои направления се движат "руските окупатори". Изредени са Киев, Мариупол, Кривой Рог, Кременчуг, Никопол и Запорожие.

Според техните данни основната сила на руснаците е съсредоточена при Киев и Мариупол.

Предупреждава се за въздушни удари над Днепър, Лукц и Ивано-Франковск.

Суми продължава да е блокиран от противника, а под частична блокада остава и Харков от север, съобщава ГЩ на МО на Украйна.

Ето как изглеждат бойните действия според карта на западни анализатори, публикувана в социалната мрежа. 

Скрийншот: МО на РФ

Руските сили се прегрупират на северозапад от Киев, показват спътникови снимки, а според Великобритания това може да е подготовка за нападение срещу града до дни, предаде от своя страна Ройтерс.

Украйна обвини руските войски, че са ударили психиатрия близо до източния град Изюм, а областният управител на Харков нарече това "брутално нападение срещу цивилни".

Службите за реакция при извънредни ситуации казаха, че никой не е пострадал, защото пациентите са се били скрили в мазето. Ройтерс не може да провери информацията чрез независим източник, засега няма и коментар от Москва.

Русия обстрелва украинските градове, докато основните ѝ атакуващи сили северно от Киев са блокирани по пътищата още от първите дни на инвазията, след като, както твърдят западните страни, страната се е провалила в изпълнението на първоначалния си план за светкавична атака срещу столицата.

Снимки, разпространени от частната американска спътникова компания "Максар", показват бронирани подразделения да влизат и излизат от населените места близо до летище в северозападните покрайнини на Киев, което е място на ожесточени боеве, още откакто в първите часове на войната там бяха спуснати руски парашутни части. Други подразделения са се предислоцирали близо до малкото селище Лубянка, което се намира съвсем близо до Киев в северна посока, с теглени от камиони гаубици, които са заели позиция за стрелба, посочи "Максар".

Според британското министерство на отбраната Русия вероятно се опитва да предислоцира войските си "с целта да поднови нападателните си действия в следващите дни". "Това вероятно ще включва операции срещу столицата Киев", посочи ведомството.

Според него руските сухопътни войски продължават да напредват бавно, възпрепятствани от логистични проблеми и украинската съпротива.