Жителите на Рим са призовани да не изхвърлят боклука си в контейнерите за смет днес, тъй като служителите по чистотата стачкуват, предаде ДПА.

Стачката засяга всички общински услуги, включително градския транспорт и почистването на градските музеи и училища, като някои от тях може да останат затворени.

Агенцията по събиране на боклука в Рим призова гражданите да изхвърлят в събота боклука си в уличните контейнери.

Синдикатите свикаха стачката, за да протестират срещу евентуални съкращения и с искане за повече държавни инвестиции, нещо, което е трудно за град със значителни дългови проблеми.

В Италия днес има обща стачка, засягаща влаковете, въздушния и градския транспорт, магистралите и пристанищата. Протестните действия са с искания за отмяна на неотдавнашните пенсионни и трудови реформи.

Дори без стачката обществените услуги в Рим са пред пълен срив от години. Кметът Вирджиния Раджи от антисистемното Движение "Пет звезди" не успява да направи съществени подобрения, отбелязва ДПА.

Компанията за градски транспорт разполага с остарели превозни средства, автобусите редовно се запалват, ескалаторите в метрото са изпочупени, а някои метростанции са затворени.

Градът има хроничен проблем с боклука, главно заради недостига на центрове за преработка на отпадъците.