Най-малко двама души загинаха, а 11 други са ранени при земетресението с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, което разлюля американския щат Калифорния във вторник.

Жертвите на труса са на 72 и 83 години. Дори в този сеизмично активен регион на Северна Калифорния, известен с големи земетресения, трусът с магнитуд от 6,4 по Рихтер се е почувствал особено силно за много дългогодишни жители.

"Това беше най-силното земетресение, което съм усещала", каза кметът на Рио Дел Дебра Гарнс, чието селце беше силно засегнато. "Това беше дълготраен трус, така че беше не само значително по размер с 6,4, но беше и дълго."

Губернаторът Гавин Нюсъм обяви извънредно положение, което позволява на окръг Хумболт достъп до ресурси съгласно Закона за помощ при бедствия в Калифорния.

Снимка: АР/БТА

70 хиляди домакинства остават без електричество, като от местната компания не можаха да кажат кога подаването на ток ще бъде възстановено. Властите в засегнатите райони посочват, че в момента се прави оценка на щетите и на някои места има сериозни поражения - прекъснати водо - и газопроводи, повредени пътища и мостове и щети по сградите.

От Американския геологически институт посочват, че в района на земетресението, разположен на около 400 километра северозападно от Сан Франциско, са регистрирани серия вторични трусове, а в следващите дни се очакват нови.