Силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер, което удари край бреговете на Северна Калифорния във вторник, притесни местното население, повреди мост, предизвика изтичане на газ и остави хиляди хора без ток, предаде Ройтерс.

Земетресението е станало в 2:34 ч. местно време и е било на дълбочина около 16,1 км, съобщи Геологическата служба на САЩ (USGS). То е ударило на около на 12 км западно-югозападно от Фърндейл, Калифорния, градче в окръг Хумболт, в което живеят около 15 000 души и което се намира на 420 км северно от Сан Франциско.

Местните медии и потребители в социалните мрежи съобщават за множество изтичания на газ, съборени електропроводи и поне един пожар в постройка във Ферндейл.

Не е ясно дали земетресението е причинило сериозни наранявания или смъртни случаи.

Местните медии съобщават, че калифорнийската полиция е получила съобщения за пукнатини по моста над река Ил във и от Ферндейл.

Всяка година в Калифорния и Невада се случват около пет земетресения с магнитуд между 6,0 и 7,0, съобщава Los Angeles Times.

Според уебсайта за проследяване на електрическата мрежа Poweroutageus.com повече от 72 000 домове и предприятия са без ток във Ферндейл и околните окръзи Хумболт.