Испанското правителство на социалиста Педро Санчес - което е с ярко изразен проевропейски характер и най-голям брой жени в историята на страната - положи днес клетва пред крал Фелипе Шести, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При представянето на правителството си Санчес каза: "Европа е нашата нова Родина".

В кабинета влизат 11 жени, някои от които са на ключови постове (икономика, финанси, отбрана, правосъдие), и 6-има мъже освен министър-председателя. Той е най-преобладаващо женският в историята на Испания, отбелязва АФП.

Социалистическата партия има едва 84 депутати в 350-членната долна камара на парламента. Анализатори предричат, че заради малката подкрепа, на правителството ще му е трудно да остане на власт до следващите парламентарни избори през 2020 г.

Новото правителство дойде на власт след вота на недоверие, гласуван на консервативния кабинет на премиера Мариано Рахой. То ще трябва да търси подкрепата на радикалната лява партия "Подемос" "Ние можем", баските националисти и каталунските сепаратисти, благодарение на които правителството на 63-годишния Рахой падна от власт, отбелязва Франс прес.

Санчес, който е на 46 години, няма управленски опит.

Вторият човек в новото правителство е вицепремиерът Кармен Калво. Експерт по конституционно право, 60-годишната Калво е била министър на културата в периода 2004-2007 г. Тя ще оглави и възстановеното министерство на равноправието - три месеца след извънредната "обща феминистка стачка" в Испания.

Новият министър на външните работи е каталунецът Жозеп Борел - бивш председател на Европейския парламент. Той е против отцепването на североизточната област от Испания. Това предизвика безпокойството на някои каталунски сепаратисти.

Испанският премиер обеща да започне преговори с новото каталунско регионално правителство, но подчерта, че всяко решение трябва да е в унисон с испанската конституция, според която страната е неделима.

Надя Калвиньо, генерален директор за бюджета в Европейската комисия от 2014 г., бе назначена за министър на икономиката.

Педро Дуке - първият испански астронавт - стана министър на науката, иновациите и университетите.

Бившият антитерористичен прокурор Долорес Делгадо оглави министерството на правосъдието, а бившият съдия от Върховния съд Маргарита Роблес - това на отбраната.

Новият испански премиер назначи толкова много жени на министерски постове, че в печата се появи въпросът дали Съветът на министрите не трябва да бъде преименуван на Съвета на министърките, отбелязва Франс прес.