Бразилският президент Жаир Болсонаро се сбогува днес в Туитър със своите привърженици със сълзи на очи и за първи път коментира загубата си на президентските избори два дни преди края на мандата си, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният глава не коментира дали ще предаде президентския пояс на наследника си Луиз Инасио Лула да Силва, както изисква бразилският официален протокол.

"Светът няма да спре да се върти на 1 януари (...) Имаме голямо бъдеще пред нас", подчерта Болсонаро. "Изгубихме битки, но не губим войната", добави той. Крайнодесният президент загуби с малка разлика президентските избори през октомври.

На напускащия поста Болсонаро предстои пътуване до САЩ, като генералният секретариат на президентството е одобрил напускането на територията на страната на служители, отговарящи за сигурността на "бъдещия бивш президент", за пътуване до Маями "от 1 до 30 януари 2023 г."

Болсонаро не спомена за пътуването във видео обръщението си. Вместо това той се обърна директно към своите привърженици, които продължават да лагеруват пред казарми в различни градове и генералния щаб на бразилската армия с искане за военна намеса с цел предотвратяване встъпването в длъжност на Лула.

"Никога не съм вярвал, че ще се стигне дотук", заяви през сълзи Болсонаро. "Поне забавихме с четири години потъването на Бразилия с тази лява идеология. Дадох най-доброто от себе си", допълни той.

Демонстранти пред двореца "Алворада", които следяха на живо видео обръщението на Болсонаро, скандираха "Страх! Срам!".

Откакто Лула спечели изборите, Болсонаро не го е поздравил за победата и живее в усамотение в столицата Бразилия.