Зетят на президента Реджеп Тайип Ердоган - Берат Албайрак подаде оставка днес от поста на заместник-председател на Суверенния фонд на Турция, три седмици, след като се оттегли от поста на министър на финансите и държавната хазна, предаде АФП.

Албайрак, който по-рано бе смятан за втория най-силен човек в Турция и потенциален наследник на Ердоган, предизвика политическо сътресение, обявявайки на 8 ноември оттеглянето си от правителството, за което изтъкна здравословни причини.

Албайрак "напусна управителния съвет на Суверенния фонд на Турция, след като поиска да бъде освободен от длъжност", се посочва днес в съобщение на турското президентство.

Той бе назначен през 2018 г. за заместник-председател на този фонд за стратегически инвестиции, който се ръководи от Ердоган.

Тази оставка изглежда потвърждава оттеглянето от турския политически живот на Албайрак, който не се е изказвал публично след напускането на министерския пост в началото на ноември.

Двойното му назначение в ръководството на суверенния фонд и на поста министър на финансите през 2018 г. бе посрещнато с голям скептицизъм от пазарите, които критикуваха липсата му на опит.

За две години турската лира претърпя рязък спад спрямо долара, валутните резерви на централната банка бяха изхарчени в отчаян опит за защита на националната валута, а годишната инфлация остана висока /11,89 процента през октомври/.

Създаденият през 2016 г. Суверенен фонд на Турция, който управлява държавните дялове в компании, е основен инструмент в арсенала за финансиране на скъпите мащабни инфраструктурни проекти на Ердоган.

Турският президент оглави фонда през 2018 г. Важността на този фонд все повече нараства, като портфейлът му от държавни активи се разшири.

Фондът управлява активи на стойност 177 милиарда лири /около 19 милиарда евро по сегашния курс/ в 20 компании като турската национална авиокомпания Търкиш Еърлайнс и банките Зираат и Халкбанк, според информация в официалния сайт на фонда.