Земетресение с предварителен магнитуд 5,8 разтърси рано тази сутрин Източна Япония, съобщи японската метеорологична агенция, цитирана от Ройтерс.

Епицентърът на земетресението е регистриран край бреговете на префектура Фукушима, където е имало силни трусове, допълва БТА.

В съобщението се добавя, че не е издадено предупреждение за цунами.

Засега няма данни за щети.

Усетени са и вторични трусове.

Това се случва в деня, в който генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси и японският премиер Фумио Кишида се срещнаха в кабинета на премиера в Токио, Япония.

Гроси заяви в четвъртък, че продължаващите изхвърляния на радиоактивни отпадъчни води на атомната електроцентрала Фукушима Дайичи "вървят, както предвидихме".

Това беше първата му инспекция там, откакто властите започнаха да изпускат третирана радиоактивна вода в океана миналата година.

Запитан дали има притеснения относно безопасността на изхвърлянето на вода поради продължилата от десетилетия времева линия, Гроси каза, че не предвиждат проблеми в бъдеще, когато атомната централа продължи със настоящите си протоколи. Той също така подчерта важността на прозрачността и независимото изпитване на МААЕ за процеса на доверие.

Централата бе разрушена от земетресение и цунами през 2011 г. и е подложена на десетилетен процес на извеждане от експлоатация.