Радиоактивна вода е изтекла от съоръжение за третиране на замърсена вода в пострадалата от катастрофалното земетресение и последвалото го цунами от 2011 г. японска атомна електроцентрала "Фукушима-1", съобщи днес компанията оператор на централата "Токио електрик пауър", като добави, че няма замърсяване на околната среда извън централата, предаде Ройтерс.

Според оценките на енергийната компания до 5,5 тона радиоактивна вода, съдържаща 22 милиарда бекерела радиоактивни вещества, е изтекла, след като клапани на оборудването за пречистване на водата са били оставени отворени по време на работа по поддръжката, дъполва БТА.

В пунктовете за наблюдение около атомната електроцентрала или при мониторинга на вътрешната мрежа в обекта не са установени значими промени, заяви компанията.

През ноември миналата година приключи третият етап от изпускането в Тихия океан на пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима". Както и при предходния, втори етап от отделянето в океана на пречистената радиоактивна вода, "Токио електрик пауър къмпани холдингс" изпусна още около 7800 тона преработена вода. Това стана чрез подводен тунел, по който пречистената радиоактивна вода се отвежда в океана, на един километър от брега. 

Япония твърдеше, че не е регистрирано радиоактивно замърсяване на водите в района на крайбрежието на океана край АЕЦ "Фукушима", но Китай и Русия обаче въведоха ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония.

Планира се до март тази година да бъдат изпуснати още количества преработена вода от централата. 

Управляващите в Токио планират да изпуснат в Тихия океан общо 1,34 милиона тона преработена вода от атомната централа, която аварира заради тежкото земетресение през март 2011 г. и последвалата вълна цунами, която опустоши североизточното крайбрежие на Япония.