Чешкият президент Милош Земан, който редовно се държи предизвикателно и враждебно към журналистите, днес им се подигра на странна пресконференция, на която изгори чифт долни гащи, предаде Франс прес.

73-годишният държавен глава, чието здравословно състояние е повод за безпокойства, беше обявил, че днес следобед ще направи изявление пред журналисти, без да отговаря на въпроси. Това породи множество догадки в медиите, включително че може да подаде оставка.

"Извинявам се на журналистите, чиято интелигентност изпробвах, както винаги - напразно", заяви Земан, заобиколен от говорителя и сътрудниците си в градините на Пражкия замък, който е седалище на президентството от 1918 г.

Пред събралите се изумени журналисти Земан запали под надзора на двама пожарникари голям чифт червени долни гащи, като заяви, че "времето на долното бельо в политиката свърши".

Има се предвид акцията на група зевзеци, които през септември 2015 г. се дегизираха като коминочистачи и се качиха на покрива на президентството, където смениха официалния флаг на държавния глава с огромен чифт червени долни гащи.

"Съжалявам, че ви изкарвам тъпанари, наистина не го заслужавате", заяви иронично Земан по адрес на журналистите преди да се качи в колата си.

Този "хепънинг" на проруски и прокитайски настроения президент предизвика лавина от възмутени реакции.

"Станахме свидетели на най-мъчително събитие от президентството на страната от новогодишното послание на последния президент комунист Густав Хусак през 1989 г.", заяви телевизионният водещ Индржих Шидло.

Президентът, "който би трябвало да е достоен символ на държавата ни, изгаря долни гащи на официална среща с журналисти. Да се пробудим от този кошмар!", заяви лидерът на дясната партия ТОП 09 Иржи Поспишил.

Според официални изявления Земан страда от диабетна невропатия и проблеми със слуха. Той е заклет пушач и любител на бирата и твърдия алкохол.