При обработени 95 процента от протоколите от изборните секции след първия тур от президентските избори в Украйна на първо място е Володимир Зеленски с 30,22 процента. Сегашният президент Петро Порошенко остава на второ място с 15,93 процента. Двамата ще отидат на втори тур на 21 април.

На трето място остава бившият премиер Юлия Тимошенко с 13,4 процента. Юрий Бойко се затвърди на четвърто място с 11,53%.

Избирателната активност е била 63,52 процента.

ЕС: Избори според изискванията

Европейската комисия потвърди днес оценката на международните наблюдатели, че първият тур на президентските избори в Украйна е преминал съобразно изискванията.

В изявление на говорител на Европейската служба за външна дейност се отбелязва, че наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са преценили изборите като състезателни, с разнообразен избор за гласуващите. Основните свободи бяха спазени, участието бе широко, се допълва в оценката.

Изборният ден премина спокойно, гласуването бе добре организирано, гладко и прозрачно, процедурите бяха спазвани, се допълва в оценката.

ЕС заявява, че очаква свободен, честен и прозрачен втори тур на изборите на 21 април, според международните изисквания. Важно е всички страни да се придържат към демократичните принципи, да зачитат волята на украинския народ и да избягват създаването на ненужно напрежение, допълва говорителят.

Улица "Джон Маккейн" в Киев

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който се бори за преизбиране на произведените в неделя президентски избори, е обещал, че една от улиците на Киев ще бъде кръстена на покойния американски сенатор Джон Маккейн, предаде ТАСС.

Порошенко е дал това обещание пред вдовицата на Маккейн - Синди, която на 29 март пристигна с делегация наблюдатели за изборите в Украйна.

Маккейн почина на 25 август миналата година. Порошенко присъства на погребението му и на връщане от него нарече Маккейн "герой на Украйна", припомня ТАСС.