Президентът на Украйна Володимир Зеленски започна речта си на икономическия форум в Давос, която бе посрещната с аплодисменти, с молба да бъдат почетени с едноминутно мълчание загиналите в самолетната катастрофа в Бровари и загиналите във войната.

"Четиринадесет украински семейства загубиха своите близки днес, а още повече семейства губят (близките си) всеки ден заради войната", каза Зеленски по видеоконферентна връзка и помоли присъстващите в залата да ги почетат с минута мълчание, предаде CNN.

След това той благодари на всички и отбеляза, че "само една минута, но пази спомена за толкова много хора".

"Всяка смърт е резултат от война. Това не е инцидент, това е война. И войната не е само на бойното поле, има различни посоки на войната", каза украинският президент.

Той добави, че всичко, което се случва в Украйна: ракети, които падат върху цивилни, това, което се случва с детски градини, училища, всяка смърт е резултат от война.

 

"Войната не изглежда добре"

"Войната не изглежда добре и е така от самото начало, а през зимата затихва по разбираеми причини. Всички се уморяват - природата, хората, слава богу и врагът", заяви още Зеленски на форума в Давос, цитиран от Си Ен Ен.

Той описа ежедневните битки на изток и че контранастъплението се е забавило, но добави, че украинците стоят силни и обединени срещу инвазията на Русия.

Украинският президент призова западните съюзници по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения.

В речта си Зеленски обвини Москва в износ на терор. "Тиранията напредва по-бързо от демокрациите", каза той.

"Затова мобилизацията на света трябва да е по-бърза от следващата военна мобилизация на нашия общ враг. Затова доставката на западни танкове трябва да изпревари следващата инвазия на руските танкове. А доставката на системи за противовъздушна отбрана трябва да изпревари следващата ракетна атака на Русия", допълни той.

"Русия има нужда от по-малко от една секунда, за да започне войната. Светът имаше нужда от дни, за да реагира с първите санкции", каза Зеленски, като по този начин той припомни онези пъти в миналото, в които светът се е колебаел да реагира на действията, които Москва не се е поколебала да извърши, като например окупацията на Крим.

По време на включването си на форума в Давос Зеленски каза също така в отговор на въпрос към него, че не е притеснен за сигурността си след хеликоптерната катастрофа, при която загина украинският вътрешен министър.

Днес в Бровари, Киевска област, се разби хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. На борда са били девет души - вътрешният министър Денис Монастирски, неговият заместник Евгений Йенин и държавният секретар на ведомството Юрий Лубкович, както и трима членове на екипажа на Държавната служба за извънредни ситуации. Всички умряха. Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на СБУ, заедно с Националната полиция и други органи, да установят всички обстоятелства около катастрофата на хеликоптера. След трагедията правителството възложи задълженията на министър на вътрешните работи на началника на Националната полиция Игор Клименко.

Зеленски изпрати покана за диалог на Си Цзинпин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е изпратил писмо на китайския си колега Си Цзинпин, за да диалогира с него. Това заяви днес украинската първа дама Олена Зеленска, която е в Давос за Световния икономически форум. Именно на форума украинската първа дама е предала писмото от съпруга си до Си на намиращата се там китайска делегация, предаде Франс прес.

"Става дума за един жест и за една покана за диалог", заяви Зеленска на пресконференция в Давос. Тя изрази надежда, че ще има отговор на отправената покана.

В Давос китайската делегация е водена от китайския вицепремиер Лю Хъ.

Още през август украинският президент заяви пред китайското издание "Саут чайна морнинг пост", че официално е поискал диалог с китайския президент Си. Тогава той заяви, че смята, че този обмен ще бъде полезен.

Пекин иска да демонстрира позиция на неутралитет в конфликта, като същевременно укрепва връзките си с Русия, особено в енергийната сфера. Но според наблюдатели Китай може да бъде един от посредниците в конфликта, което би позволило да се намери решение на кризата.