След първа историческа стачка през декември хиляди медицински сестри отново излязоха в стачка, в Англия, която ще продължи и утре. Те настояват за по-високи заплати и подобряване на условията на труд в момент, в който Обединеното кралство се сблъсква с голяма инфлация, предаде Франс прес.

Близа една четвърт от обществените здравни услуги са засегнати от стачните дейности.

Вижте снимки >>

Медицинските сестри искат увеличение на заплатите с 5 процента над инфлацията, която достигна 10,5 процента през декември.

Разговорите между правителството на Риши Сунак и основния синдикат на медицинските сестри - Кралски колеж на медицинските сестри, са в задънена улица.

След първа двудневна стачка през декември, която бе невиждана от едновековното съществуване на синдиката и настоящата стачка, нови стачни действия ще има и на 6 и 7 февруари, като ще бъдат засегнати повече болници.

На 6 февруари медицинските сестри ще бъдат подкрепени и от стачка на екипите на бърза помощ, като ще стачкуват шофьори на линейки, медици, медицински персонал, оказващ бърза помощ, парамедици, оператори на телефоните на Бърза помощ и други служители от отрасъла. Те ще стачкуват и на 20 февруари, а после и на 6 март и на 20 март, допълва ДПА.