Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви тази нощ, че ситуацията на фронта остава тежка, като руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В редовното си видео обръщение към нацията той съобщи, че "въпреки крайно тежките си загуби окупаторите все още се опитват да напреднат в Донецката област, да превземат територия в Луганската област, да настъпят към Харков и планират нещо на юг".

Двете източни украински области Донецка и Луганска, които образуват т.нар.Донбас, са от месеци арена на ожесточени боеве между руските и украинските сили.

Руските сили искат да увеличат целите за удари по украински наземни обекти, включително енергийна инфраструктура. Според представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат за това свидетелства появата на допълнителни стратегически самолети и ракети на летище Енгелс в Саратовска област.

Според него в руската армия не са останали много ракети: основно "Калибър", Х-101, Х-555 и "Искандер" с наземно базиране. Основните им цели са украинската критична инфраструктура.

Междувременно бе съобщено, че руските власти искат да изпратят 250 затворници в Урал, за да работят в оръжеен завод, съобщи ДПА.

Осъдените трябва да работят в предприятието "Уралвагонзавод" в град Нижни Тагил като оператори на машини и кранове, стругари и заварчици, съобщават руски медии, като се позовават на властите. Според публикациите работата осигурява някои привилегии. Например затворниците няма да са настанени в килии, а в общежитие, и ще имат възможност да живеят с роднини.

Съобщенията не могат да бъдат проверени по независим начин, посочва ДПА.

"Уралвагонзавод" е една от най-големите руски отбранителни корпорации, известна с производството на бойни танкове - от "Т-72" до новия "Т-14".