Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия, заяви тази вечер украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

Зеленски каза това, след като най-малко седем души загинаха при руска атака с дронове в региона на Киев и след като жилищна сграда в град Запорожие бе поразена от руска ракета. Един човек е бил убит, а 25 - ранени, при атаката, съобщи кметът на град Запорожие Анатолий Куртиев. Владимир Рогов от назначената от Москва регионална администрация на окупираната от Русия част на Запорожка област обаче каза, че сградата е била улучена от ракета на украинската противовъздушна отбрана, изстреляна с цел да прехване руска ракета.

"Ще отговорим решително на всички атаки на окупаторите срещу нашите градове (. . .) Всички руски удари ще получат военен, политически и юридически отговор", изтъкна Зеленски в рамките на ежедневното си обръщение.

По-рано днес Зеленски посети фронтовата линия край град Бахмут и връчи медали на украински военни.

"За мен е чест да връча медали на нашите герои, да ви стисна ръката и да ви благодаря за защитата на нашата страна и суверенитета", каза Зеленски на военните.

"Вие имате трудна, но историческа съдба, тази да защитавате нашата земя и да върнете всичко на Украйна, за нашите деца", добави президентът, преди да отдаде почит и на убитите военни в източната част на Украйна и като цяло в тази война.

Бахмут наброяваше 70 000 жители преди руската инвазия, подета през февруари 2022 г. Сега там се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на руската инвазия.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито хора са на първа линия в тези сражения, заяви тази седмица, че силите му контролират около 70 процента от Бахмут.