Украинският президент Володимир Зеленски обмисля визита в Брюксел, казаха вчера няколко служители на Европейския парламент пред ДПА.

Служител на институцията сподели пред ДПА за "голямата вероятност" за провеждане на специално заседание на ЕП в четвъртък, 9 февруари, с участието на украинския лидер.

В същия ден европейските лидери се очаква да се съберат в Брюксел за среща на Европейския съвет. Зеленски се очаква да присъства като гост.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил Зеленски "да участва лично в предстоящата среща", написа снощи в Туитър говорител на Мишел.

Говорителят не каза, кога Зеленски може да приеме поканата и уточни, че не може да даде повече информация "от съображения за сигурност".

Зеленски, чието посещение в Брюксел би било първо за него, откакто Русия нападна страната му преди почти година, получи преди време "отворена покана" от Европейския съюз да посети столицата на ЕС. "Мога само да повторя, че няма какво повече да кажа. Благодаря ви за разбирането", заяви вчера Баренд Лейтс, говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, след като няколко европейски медии съобщиха за евентуалното посещение.

"Не можем нито да потвърдим, нито да отречем", заяви Европейският парламент, "по очевидни съображения за сигурност". Ако посещението бъде потвърдено, то ще се състои седмица след срещата на върха ЕС-Украйна, по време на която Мишел и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Киев.

Володимир Зеленски беше във Вашингтон на 22 декември - първото му пътуване извън Украйна след началото на руската агресия през февруари 2022 г. Ако Зеленски дойде в Брюксел, все още има вероятност пътуването да бъде отменено по съображения за сигурност. Когато украинският президент беше запитан в петък за евентуално пътуване до Брюксел, той заяви, че всяко пътуване в чужбина носи значителни рискове, припомни агенция Белга, цитирана от БТА.