ЕС планира да наложи нови санкции на Русия по случай първата годишнина от инвазията й в Украйна на 24 февруари миналата година, обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес и БТА.

Вижте снимки>>>

Тя каза това на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, където пристигна тази сутрин начело на голяма делегация на Европейската комисия.

"До 24 февруари, когато се навършва една година от началото на инвазията, ние сме си поставили за цел да приемем десети пакет санкции", каза Фон дер Лайен. Председателката на Европейската комисия подчерта, че сега "Русия плаща висока цена, защото нашите (наказателни мерки) подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад".

Сред най-тежките санкции, приети от ЕС след началото на войната, е въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, отбелязва АФП.

"Това вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден", каза Фон дер Лайен.

Украинският президент призова на пресконференцията за още санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Преди това агенцията съобщи, че новият пакет ще бъде подготвен за годишнината от началото на войната. Литва и Полша, страните с най-твърда позиция, възнамеряват да настояват за санкции срещу руския ядрен сектор и ограничения върху търговията с диаманти.

Фон дер Лайен заяви, че поредният, десети пакет от санкции на ЕС ще включва мерки за борба със заобикалянето на предишните ограничения.

Според Bloomberg Европейският съюз също подготвя санкции срещу Беларус заради участието на страната в руската инвазия в Украйна. Възможните ограничения включват забрана за износ на стоки и технологии с двойна употреба, използвани за военни цели, както и санкции върху петрола, въглищата, стоманата и златото.

Европейската кампания на санкции срещу Москва "леко се забави", отчете Зеленски и поиска тя да бъде ускорена. Той каза, че е обсъдил въпроса с Фон дер Лайен.

Представители на Европейската комисия пристигнаха днес в Киев. Украйна се надява на новини за присъединяването си към ЕС, но от Брюксел твърдят, че това няма да стане бързо.

Експертите очакват, че на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев Брюксел за първи път ще коментира на високо равнище дали Украйна е по-близо до присъединяване към ЕС през последните седем месеца.

Зеленски нарече срещата на върха "седмица на европейската интеграция". Той даде ясно да се разбере, че Киев очаква конкретни решения от европейските партньори, като се има предвид успехът, който страната му е показала в придвижването си към ЕС въпреки пълната инвазия на Русия.

През пролетта Украйна спешно подаде молба за членство в ЕС и още през юни ЕС набързо предостави на страната статут на кандидат за членство.

Преди срещата на върха украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че страната си е поставила амбициозната цел да се присъедини към ЕС в рамките на две години. Няколко държави - членки на ЕС, обаче призоваха ръководството на съюза да обясни на украинските власти, че това не може да стане в такъв срок.