За прекратяване на всякакви ограничения върху доставките на украинско зърно призова президентът Володимир Зеленски. Той отправи апела по време на виртуалното си участие в пленарната сесия на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета", която се провежда в Букурещ.

"Това е брутална агресия срещу всички, срещу европейците. Последствията се усещат навсякъде. Украйна е против по-нататъшни ограничения върху нашия износ. Трябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата", каза украинският президент. Той добави, че страната не бива да се превръща в икономическа мишена и отправи апел към премиерите на България, Словакия, Полша и Унгария.

"Моля партньорите и колегите от България, Полша, Унгария да вземат под внимание, че всякакъв вид ограничаване на украинския износ само увеличава страданията, причинени от руската агресия", подчерта Зеленски. Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия и ненамесата на ниво свободна конкуренция.

"Европейските институции не трябва да умножават трудностите, пред които сме изправени. Украйна се бори за оцеляване, за нашите общи ценности. Това се случва както на сушата, така и във водата, но и във въздуха", заключи Зеленски.

Той коментира и новината за откритите на територията на Румъния части от дрон, които може да са руски.

"Помислете какво щеше да се случи, ако Путин беше успял да стъпи истински в Украйна", коментира украинският президент и допълни, че в миналото е липсвала солидарност със страната му, но датата 24 февруари е променила всичко.

"Украйна е благодарна на вашите страни за тяхната подкрепа. Като казвам "ние", нямам предвид само украинците, но и вашите народи. Ние правим общ фронт за нашата обща свобода, за нашето общо европейско бъдеще. Тази форма на сътрудничество тук се нарича Инициатива "Три морета", но не става въпрос за три стени, а за форма на единство. Когато украинските пристанища са бомбардирани почти всяка вечер, ние трябва да се справяме и постоянно да обръщаме внимание на нашата логистика", заяви Зеленски.

Украинският президент съобщи и за нова руска атака на пазар в украинския град Константиновка, разположен на около 30 километра от фронтовата линия, съобщава БТА. По негова информация най-малко 16 души са били убити при бомбардировката. Поразени са пазар, магазини и аптека. "За съжаление броят на загиналите и ранените може да се увеличи", добави Зеленски.

Снимка: БТА

Защо Мария Габриел ръководи българската делегация вместо президента Радев?

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел информира в страницата си във Фейсбук, че по предложение на държавния глава Румен Радев ръководи българската делегация, която участва в Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета" в Букурещ, Румъния. Тя стоеше до специалния пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени Джон Кери и до премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Сигурността в региона, икономическото развитие, подобряването на регионалната свързаност, инвестициите за значими за региона инфраструктурни проекти, са сред водещите теми, които ще бъдат обсъдени на форума, посочва в поста си Мария Габриел.

На срещата на върха ще бъде приета и съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Гърция беше приета като 13-та държава в Инициативата "Три морета", а Молдова и Украйна получиха статут на асоциирани членове на платформата

Гърция беше приета като 13-та държава в Инициативата "Три морета", а Молдова и Украйна получиха статут на асоциирани членове на платформата. Това стана ясно след приключилата преди минути Осма среща на върха на Инициативата "Три морета" в Букурещ.

Новината съобщи домакинът на събитието - румънският президент Клаус Йоханис.

На съвместна пресконференция с колегите си от Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович държавният глава на Румъния съобщи още, че е бил създаден нов инструмент на платформата - Фонд за иновации, а от вече съществуващия Фонд за инвестиции в региона по проекти са били инвестирани 6 млрд. евро.

За първи път в дневния ред на Инициативата беше включена и киберсигурността, добави Йоханис и подчерта, че икономическото присъствие на САЩ в региона е ключово.