Украинският президент Володимир Зеленски отправи видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, който проведе заседание във връзка с руското ракетно нападение срещу търговски център в Кременчуг.

В обръщението си към представителите на държавите членки на Съвета за сигурност Зеленски призова Русия да бъде изключена от организацията.

"Въпреки че Русия нарушава основните принципи на ООН и международния правен ред, тя все още не е подведена под отговорност, присъства в институциите на ООН и се ползва с привилегиите на Съвета за сигурност на ООН", каза той.

Според Зеленски Русия няма право да участва в обсъжданията и гласуванията в организацията относно войната в Украйна, която не е предизвикана от нея и има колониален характер.

Той също така призова организацията да въведе правен статут "терористична държава". Всички държави с такъв статут трябва да бъдат наказвани, предлага Зеленски.

"Призовавам ви да лишите терористичната държава от авторитета ѝ в Общото събрание на ООН. Това е необходимо. Това е справедливо. Русия няма право да остане в Съвета за сигурност на ООН", заключи украинският президент.

Той също така отговори на официалната версия на Русия за случилото се в Кременчуг и на версиите, разпространявани от прокремълските медии и телеграмни канали.

"Предлагам ООН да изпрати специален представител на генералния секретар или друг представител, който да посети мястото на инцидента в Кременчуг и да може да потвърди, че това наистина е бил руски ракетен удар", каза той.

В традиционното си вече вечерно обръщение Зеленски съобщи: "Съветът за сигурност на ООН се изправи на крака, за да почете паметта на загиналите в Украйна. Руската делегация също се изправи, за да не изглеждат като убийци. Но ние знаем, че знаем че те убиват... Ще открием всички убийци. Те заслужават присъда и затвор. Руските пропагандатори също ще получат присъдата си... Руснаците умишлено удариха търговския център в Кременчуг. И Русия ще отговаря за това пред трибунал, каза Зеленски.

През нощта е имало обстрели в Харков и Николаев, както и в Одеска област. В Николаев тази сутрин по време на обстрел е бил уцелен жилищен блок, подробности засега не са известни.

Русия не се е отказала от плановете си да завладее цялата южна част на Украйна с последваща окупация на Молдова - пресаташето на Окръжната военна администрация в Николаев Дмитрий Плетенчук. "Разбираме защо им е нужен целият юг. Икономическа блокада на Украйна и достъп до морските пристанища са основната причина руснаците да атакуват южните ни градове. И, разбира се, те мечтаят за сухопътен коридор към непризнатото Приднестровие с последваща окупация на Молдова", каза той по време на телемаратон по украинска телевизия.

Телата на двама загинали - мъж и жена - са открити под развалините на транспортна фирма в Днепър, където вчера имаше удари с ракети "Калибър", съобщи местният губернатор Валентин Резниченко в Telegram.