Украинският президент Володимир Зеленски подписа вчера указ за отстраняване от длъжност на председателя на Конституционния съд Олександър Тупицки за два месеца, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Олександър Тупицки е заподозрян в повлияване на свидетел, за да се откаже той от показанията си или да даде неверни показания по дело. Прокуратурата официално поиска вчера от президента да го отстрани временно от длъжност. Повече подробности за разследването не бяха съобщени.

"Подписвам този указ, за да бъде възстановена справедливостта и за да бъде решена конституционната криза", посочи Зеленски в изявление.

Тупицки е бил извикан в прокуратурата за разпит, но не се е явил. Прокуратурата отбеляза, че той на три пъти през 2018 г. и 2019 г. е дал неверни показания в рамките на дело във връзка със завод в Източна Украйна.

Случаят "Тупицки" изважда наяве дълбоката криза в украинската съдебна система, разяждана от корупция и подкопана от няколко неплодотворни опита за реформи, отбеляза Франс прес.

Самият Тупицки защитаваше решението на Конституционния съд да обяви за невалидни серия от антикорупционни мерки. Липсата на доверие към украинските съдилища е основното препятствие през чуждите инвестиции в страната, показва неотдавнашно допитване на Европейската бизнес асоциация, обединяваща над един милион компании в Украйна.