Комикът и фаворит на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски обеща в интервю от вчера да организира национален референдум за присъединяването към НАТО, но само след като изгради национален консенсус по темата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Избрахме ясно пътя си към Европа", каза Зеленски в интервю за "РБК Украйна".

Той обаче подчерта, че е необходимо осигуряването на солидно мнозинство в подкрепа на евентуално членство на Украйна в алианса.

"Очевидно е, че НАТО значи сигурност и високо ниво на армията ни, но аз искам да обединя страната", добави Зеленски.

Той посочи, че ще призове живеещите в населената предимно с рускоезично население Източна Украйна да разсеят негативното си мнение за НАТО. "Ще записвам ежедневно видеа с призиви към източните региони на Украйна, за да им кажа, че НАТО не е звяр, който ще ви погълне", каза Зеленски.

Съперникът му, действащият президент Петро Порошенко, настояваше за членство на Украйна в НАТО и ЕС, но нито един от двата съюза не иска скоро да дава на Киев писта към членството заради икономическите проблеми на Украйна, корупцията и продължаващия от пет години конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Зеленски обеща да превърне слагането на край на боевете на изток в свой водещ приоритет. Във вчерашното интервю той обеща да протегне ръка към живеещите в контролираните от бунтовниците райони, за да ги накара отново да се чувстват част от Украйна.

Зеленски добави, че ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите парламентарни избори са в края на октомври.

Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за "обновление" на управляващия елит в Украйна, но призна, че за осъществяването на това може да са нужни месеци.

Според огласено вчера проучване той води преди балотажа срещу Порошенко с 58 процента подкрепа срещу едва 22 на сто за действащия президент.

В друго интервю, този път за телевизионния канал "1+1", Зеленски представи бъдещия си управленски екип. Част от него ще бъде бившият министър на финансите Олександър Данилюк, предаде Ройтерс. Данилюк беше уволнен от правителството през 2018 г., а в началото на 2019 г. се присъедини към предизборната кампания на Зеленски. Потвърждението, че Данилюк ще бъде част от президентския екип вероятно ще успокои инвеститорите, за които Зеленски представлява нещо като неизвестна величина, по отношение на надеждността си в областта на икономическата политика.

Пред "1+1" Зеленски добави, че ще търси алтернативи на руските доставки на нефтопродукти, предаде ТАСС. Съветникът му по енергийните въпроси Андрий Герус, който също присъстваше в студиото каза, че към момента 40 процента от украинския пазар са заети от нефтопродукти от Русия и че "до 1 юни трябва да бъде намерен заместител, да бъдат организирани доставки от Полша и Балтика". Герус допълни, че дотогава има "достатъчно време".

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Москва въвежда забрана за доставките на нефт и нефтопродукти за Украйна в отговор на въведени от Украйна ограничения.

Също вчера представителят на Зеленски в украинската централна избирателна комисия Серхий Калченко съобщи, че Зеленски няма да участва в днешния диспут с Порошенко по обществената телевизия, планиран за тази вечер, а причината е промяна на часа. Зеленски все пак ще участва в друг диспут с Порошенко отново тази вечер, който ще се състои на Националния спортен комплекс "Олимпийски" в Киев.